Základní surovinou je vepřová kýta, plec, může to být i sval bez kosti, jako je krkovička, bok, nebo kotleta. Doba zrání i chuť je pak odlišná. U plecka a kýty je důležitá vrstva tuku a také co největší podíl ponechané kůže. Třeba ve Španělsku větší část kůže odstraňují, stejně tak i sádla. Mají holt jiné sádelnatější plemena prasat. U nás se chovají převážně plemena masná. Sádlo i kůže je pro nás zásadně důležitá. Při zrání (sušením šunka ztrácí na váze) tuk zaujímá místo po odpařené vodě, zvláčňuje finálový produkt, což je důležité pro celkovou strukturu, texturu, barvu i chuť. Kdo má možnost ukořistit kus Přeštického nebo Mangaliky, si může hrát se španělským koženým designem. Krkovička a bok je přirozeně prorostlá sádlem, kotleta bude přirozeně sušší.
U nás se dá koupit jak sůl jodovaná, tak i bez. Jód je antiseptický, přirozenou součástí soli tzn. logickou úvahou sůl s jodem je ok. To co mě mírně zneklidňuje je zas další E536 - Ferrokyanid draselný
co se přidává do soli (prý aby nehrudkovala bo co), je snad ve všech baleních. V 10kg balení od solných mlýnu Olomouc - Holice, ta věc není. Často se používá takovéto marketingové zaklínadlo "Mořská sůl, alpská sůl atp. Každá sůl je přeci mořská, že? Odkud by se asi vzala? Navíc kamenná je jednoznačně starší často o tisícovky let tzn. asi čistší.
Přídatné látky jsou hojně v oblibě uzenářů a dalších zpracovatelů masa. Jsou to E250, E251a E252 a další.
Stále se ohání "pěknou" červenou barvou, botulotoxinem atp. své hraje také legislativa. Užitím těchto látek docílíte naprosto něčeho jiného, než je opravdová přirozeně vyzrálá chuť pravé na vzduch sušené šunky.
When i 'm quite occupied on a daily basis with the help of this customers, even as we build up the organization i just never contain the instance pertaining to article writing as well as i want improve: Article publishing, social media marketing article writing, fabric for being in combination with this customers publishing. https://imgur.com/a/1jH2gIe https://imgur.com/a/VzYv9Iu https://imgur.com/a/CEpEn8B https://imgur.com/a/0P5oXs4 https://imgur.com/a/mrDtDRI https://imgur.com/a/DxPxP5j http://2nw9dtshlg.dip.jp
OdpovědětVymazat