čtvrtek 27. listopadu 2014

Základní výbava na suché solení






Je zapotřebí nějaká bedna, která neproteče, přepravka na maso,  plastová bedna z Ykeja, nebo hlubší plech z trouby. Prostě něco, na co se dá ten kus masa položit. V průběhu procesu solení  ze šunky odchází voda a je dobré jí někam chytat. V Anglii také dělají sušenou šunku. Kýtu dají do dřevěné bedničky a celou zasypou solí. Možnosti jsou různé 



Užitečné je i nějaké závaží, třeba kamenný blok, kterým šunku zatížíte.  20-30 kilo by mělo stačit, aby se zvláště z kýty dostalo ven co nejvíce zbylé krve a byl podpořen odtok šťávy z masa. 

Potřeba dodržet přiměřenou hygienu rukou i náčiní je nabíledni.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud, budete chtít, mě kontaktovat, nebo podělit se s vlastními zkušenostmi budu rád. Stejně tak zde mohu uveřejnit Vaše zkušenosti se sušením.

Díky a šunkám zdar! Václav
vaclav.slavicek@gmail.com