sobota 29. listopadu 2014

Kde sušit





Proces sušení na vzduchu je poměrně pomalý. Syrovém mase je vody spousta. Část vody šunka ztratí během solení, zbytek už udělá vzduch. Finálová váha sušené šunky činí cca 2/3 hmotnosti původní. 
V místě kde se suší,  musí být pohyb čerstvého vzduchu.  V  tradičních regionech kde je sušená šunka součástí gastrokultury, se tradičně suší ve sklepích, dřevěných boudách na horách, v sušárnách kde se pomalu suší a udí současně,  nebo jen tak pod střechou. Typické lokality jsou ve středomoří, Španělsku, Portugalsku, Bosně, Srbsku, Bulharsku, severní Africe nebo blízkém východě,  jenže sem patří  i Anglie, Skotsko a alpské země a třeba i Čína, kde se suší přímo na slunci. 
Zásadní je pohyb vzduchu,  přičemž teplota a relativní vzdušná vlhkost jsou v daných lokalitách rozdílné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokud, budete chtít, mě kontaktovat, nebo podělit se s vlastními zkušenostmi budu rád. Stejně tak zde mohu uveřejnit Vaše zkušenosti se sušením.

Díky a šunkám zdar! Václav
vaclav.slavicek@gmail.com